Je Immuunsysteem houdt je gezond

Het Immuunsysteem zorgt voor het opruimen van lichaamsvreemde stoffen. Dus virussen, bacteriën en schadelijke stoffen worden geëlimineerd en afgevoerd. Het immuunsysteem is een perfect systeem dat, net als de stressrespons, aanwezig is in alle levende organismen.

Het immuunsysteem is onderdeel van het herstelvermogen. Ons herstelvermogen omvat de mogelijkheid om veel verschillende ziektes te boven te komen en bij het voorbeeld van een open botbreuk: het immuunsysteem bestrijdt de indringing van bacteriën en het herstelvermogen zorgt voor de celgroei die maakt dat de wond dichtgaat en het bot weer aan elkaar groeit.

Als je oog in oog met een tijger komt, dan gaat de ‘levensreddende’ vecht- en vluchtreactie, de stressrespons in werking. Dan is het even niet nodig bacteriën en virussen te bestrijden, er is dan maar één ding belangrijk: jezelf in veiligheid stellen! Direct na die situatie kalmeer je gewoonlijk en dan wordt je immuunsysteem weer actief om je gezond te houden. Als je je dit realiseert, kan je je voorstellen dat als de stressrespons aan blijft staan dit een probleem is en je er ziek van wordt.