Stressrespons

Wat is de stressrespons

De stressrespons wordt ook wel de vecht- en vluchtreactie genoemd. Je kent het wel, wanneer je schrikt dan reageer je meteen, dat is de stressrespons. Het is aanwezig in ieder levend organisme, en de functie is er om je in leven te houden. Dat houdt in dat als de integriteit van je lichaam bedreigd wordt (je lichaam zou beschadigd kunnen raken) je fysieke actie onderneemt. Het bewuste brein kan 50 bits per seconde verwerken en het onbewuste brein 15 miljoen bits per seconde. Dit laat zien dat het onderbewuste veel sneller is in reageren op gevaarlijke situaties. Het reageert dan ook automatisch en met eerder opgeslagen handelingen.

Nadenken over wat je gaat doen als er een auto op je af komt duurt ook te lang. Je kan ook vaak niet achteraf beredeneren waarom je op die manier gereageerd hebt omdat het denken er niet bij betrokken was. De importantie om dit te weten ligt er in dat er nog iets anders wezenlijks gebeurt. Omdat het helder denken niet nodig is tijdens vechten of vluchten wordt de energietoevoer naar de grote hersenen (Neo Cortex) afgesloten, het is dus niet eens mogelijk om te denken in zo’n situatie. In hele erge stress situaties weet je ook niks te herinneren van wat er gebeurd is, om de reden dat de grote hersenen uitgeschakeld worden en er niks opgeslagen wordt in het geheugen. Om hiermee aan te geven dat je lichaam hele drastische schakelingen maakt onder invloed van de stressrespons. De Neo Cortex gebruikt ook veel energie en die energie is op dat moment nodig in je leden maten.

En dit is niet alles, het doet het met meer functies, te weten je spijsvertering en je herstelvermogen. Er zijn voorbeelden bekend van mensen die in geval van nood zo’n enorme kracht ontwikkelen, bijvoorbeeld een moeder wier kind onder een auto terecht komt en ze in staat was om de auto aan de kant van de motor op te liften zodat haar kind onder de auto gehaald kon worden. Zulke krachtinspanningen zijn mogelijk als alle energie van je lichaam zich concentreert in de ledenmaten. Dat wordt geregeld door de stressrespons die a la seconde alle energie uit de delen van je lichaam haalt die je niet nodig hebt om te vechten of te vluchten, dat zijn je grote hersenen en de ingewanden voor de vertering. Het duurt te lang om je boterham te verteren om zo meer energie te genereren, dus het stopt de spijsvertering. Bij hele erge stress gooit het lichaam zelfs alles er uit om zo energie vrij te maken. Dus dan doe je het in je broek en/of je geeft over.

Je herstelvermogen is niet nodig tijdens het vechten of vluchten, je lichaam gaat een wond niet genezen tijdens die actie, dat kan daarna wel. Dan kan je wel voorstellen dat een chronische (onbewuste) stressrespons die het herstelvermogen blijft pauzeren voor klachten gaat zorgen.

Stress kan verschillende klachten veroorzaken, klik hier