Stressrespons

Uitleg
In de natuur, als een dier aangevallen wordt, maakt het in het lijf adrenaline aan. Dit is een hormoon dat aanzet tot een ‘paniek’ reactie. Een gedeelte in de hersenen van het dier, dat herkent of er gevaar is, geeft een signaal naar de bijnier om de adrenaline aan te maken. Dit gehele proces van een vecht- of vluchtreactie door het lichaam heet de ‘stressrespons’. Dit is bij mensen net zo.

Bij mensen zijn er talloze gevallen waarbij de stressrespons aangaat, terwijl we in die situaties helemaal niet vechten of vluchten. Zonder dat je het doorhebt is je lichaam helemaal gereed voor een sportprestatie! En eigenlijk hoort dat niet, want adrenaline is alleen bedoeld om te vechten of te vluchten.

De stressrespons stopt lichaamsfuncties
Het probleem met de stressrespons is dat het dingen in je lichaam veranderd. Als je in gevaar bent worden er lichaamsfuncties gestopt, of zeg maar ‘gepauzeerd’. Je lichaam doet dit met opzet. Als je in paniek bent heb je bepaalde dingen niet nodig. De natuur heeft dat heel mooi gemaakt, je hebt namelijk ineens veel energie nodig om een hele grote inspanning te leveren. Die energie levert het door sommige functies tijdelijk te stoppen.

Je lichaam stopt tijdens het vechten of vluchten met het verteren van je eten. Je kan ook niet gaan slapen, dat is duidelijk, het is niet veilig. Helder denken gaat niet, ook al zou je proberen na te denken over wat je gaat doen, dat lukt je niet, je reageert vanuit je reflexen. En vreemd genoeg pauzeert het ook het immuunsysteem. Je kunt dus herkennen of de stressrespons actief is, doordat je de symptomen ervaart van slecht kunnen concentreren, slecht slapen, buikproblemen of het niet herstellen na een ziekte.